Fiskalni savet: Potreban rebalans budžeta

Bez autora
May 26 2013

Budžetski deficit će do kraja godine iznositi više od 5,5 posto BDP-a, odnosno oko 210 milijardi dinara, zajedno sa merama ušteda koje je Vlada već najavila. Zbog toga je neophodan hitan rebalans budžeta kako bi se izbegla moguća kriza javnog duga.Ocena je da bi sa sadašnjim fiskalnim kretanjima i deficit od 4,5 posto BDP-a bio uspeh, kao i da je izvesno da će javni dug nastaviti da raste i u ovoj i u narednoj godini. Vlada bi kroz rebalans budžeta trebalo da obezbedi dodatnih 1 odsto BDP-a ušteda, odnosno više od 30 milijardi dinara.

Fiskalni savet: Potreban rebalans budžetaBudžetski deficit će do kraja godine iznositi više od 5,5 posto BDP-a, odnosno oko 210 milijardi dinara, zajedno sa merama ušteda koje je Vlada već najavila. Zbog toga je neophodan hitan rebalans budžeta kako bi se izbegla moguća kriza javnog duga, rekao je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

Ocena je da bi sa sadašnjim fiskalnim kretanjima i deficit od 4,5 posto BDP-a bio uspeh, kao i da je izvesno da će javni dug nastaviti da raste i u ovoj i u narednoj godini. Vlada bi kroz rebalans budžeta trebalo da obezbedi dodatnih 1 odsto BDP-a ušteda, odnosno više od 30 milijardi dinara.

Ključna mera za smanjivanje deficita jeste kontrola rasta penzija i plata u javnom sektoru, pri čemu Savet smatra održivim da se odustane od povećanja od 2 posto u oktobru, a da u idućoj godini rast tih primanja bude naviše 2 posto. Potrebno je započeti sprovođenje strukturnih reformi, uključujući i penzijski sistem i smanjenje zaposlenosti u javnom sektoru, jer ove mere ne daju rezultate odmah.

Prema ranijim analizama koje je koristio Fiskalni savet, oko 20.000 - 25.000 od ukupno oko 450.000 ljudi u javnom sektoru je višak. Sklapanje aranžmana s MMF-om bila bi neophodna garancija investitorima da će se neophodo fiskalno prilagođavanje zaista izvršiti. Uz deficit od 4,5 posto u ovoj godini, u idućoj bi bilo potrebno smanjenje od dodatnih 1,5 posto. Ipak, čak i s takvim deficitom, javni dug će sledeće godine nastaviti da raste, a otežavajuća okolnost je što strukturne reforme nisu započete ranije i to će se odraziti i na uštede u 2014.

Savet navodi da su budžetski prihodi na republičkom nivou oko 80 milijardi manji od planiranih, a da će javni rashodi, iako uglavnom dobro kontrolisani najverovatnije premašiti plan za oko 20 milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik